Η Παλιά Αθήνα στο Μουσείο Ηρακλειδών
Τον Δεκέμβριο, θα γιορτάσουμε τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τι πιο επίκαιρο λοιπόν, από μια επίσκεψη στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών, Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950», η οποία εγκαινιάστηκε μέσα Οκτωβρίου στον νέο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Ηρακλειδών.
Αναζητήσαμε λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, στον αριθμό 16 της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, τον ιδρυτή του κ.Παύλο Φυρό, ο οποίος μας μίλησε για το Μουσείο και τις δραστηριότητές του.
Το Μουσείο σαν Εκπαιδευτικός Χώρος
Είναι μια σημαδιακή χρονιά το 2014 για το Μουσείο Ηρακλειδών, αφού συμπληρώνει 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού σ’ένα νεοκλασικό παλατάκι που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις μόνιμες συλλογές του με έργα Μ.C. Escher και V.Vasarely. Ταυτόχρονα όμως και ιδιαίτερα λειτουργικό το μουσείο, αφού λειτουργεί και σαν Εκπαιδευτικός χώρος.
Πάνω από 18.000 μαθητές απ’ όλα τα σχολεία, παρακολουθούν κάθε χρόνο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που γεφυρώνουν την Τέχνη με τα Μαθηματικά και τις Επιστήμες. Πρωτόγνωρες δραστηριότητες που δυστυχώς δεν γνωρίζουν την ευρύτερη προβολή που τους αξίζει. Ευτυχώς, βέβαια, που υπάρχουν ευγενικοί χορηγοί, οι οποίοι καλύπτουν τα τεράστια λειτουργικά έξοδα μιας τέτοιας προσπάθειας, τη στιγμή που συνειδητά το Μουσείο λειτουργεί ιδιωτικά χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.
Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών
Ο κ.Παύλος Φυρός ενσαρκώνει τον τύπο του Έλληνα της διασποράς, που θέλει ν’αφήσει κάτι ουσιαστικό στο τόπο όπου γεννήθηκε. Η επαγγελματική του επιτυχία του το επιτρέπει. Με σπουδές Πληροφορικής στη γαλλική Τουλούζη ανέλαβε διευθυντής Μηχανοργάνωσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Με εξειδικευμένη εμπειρία πλέον στο χώρο της Διαχείρισης Ξενοδοχείων, μετέφερε τις δραστηριότητές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σύντομα βρέθηκε ιδιοκτήτης μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες Ξενοδοχειακού Λογισμικού. Λάτρης της Τέχνης και έμπειρος συλλέκτης, κατόρθωσε παράλληλα να δημιουργήσει μια αξιόλογη Εικαστική Συλλογή. Το Μουσείο Ηρακλειδών υλοποιεί τις «ανησυχίες» του σαν ένα ζωντανό βιογραφικό.
Κατηφορίσαμε με τον αξιαγάπητο συνομιλητή μας την Αποστόλου Παύλου, για να δούμε στον αριθμό 37 ακόμη έναν πόλο δράσης του Μουσείου. Στο δρόμο μας όλοι, περίοικοι και καταστηματάρχες, έχουν μια εγκάρδια «καλημέρα» για τον αγαπητό τους «κύριο Paul». Το δίπατο νεοκλασικό, που προορίζεται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, είναι από μόνο του ένα μουσειακό στολίδι μιας λαμπρής αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής περιόδου∙ της Παλιάς Αθήνας που όλοι νοσταλγούμε με συγκίνηση. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι ανεκδιήγητες αρχές χρειάστηκαν 7 ολόκληρα χρόνια για να αδειοδοτήσουν το χώρο…
Το πρόσωπο του «κυρίου Paul» φωτίζεται, καθώς με ξεναγεί σε κάθε ένα δωμάτιο. Τεχνίτες κι εργάτες μπερδεύονται στα πόδια μας. Σε λίγο θα έχουμε εγκαίνια και όλα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια.
Έκθεση: «Μεταμορφώσεις των Αθηνών, Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950»
Η έκθεση είναι μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνει περισσότερες από 100 αυθεντικές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της Φωτογραφικής Τέχνης.
Το οδοιπορικό αυτό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, από παλιές φωτογραφικές μηχανές και 7 στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και 2 εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει 50 φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό.
Ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει τις οικοδομικές φάσεις της Αθήνας και να στοχαστεί πάνω στις διαρκείς μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου. Γνωστά τοπόσημα της Αθήνας, τα μεγάλα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, σκηνές δρόμου, οι λόφοι και το ιστορικό τοπίο της πόλης, προβάλλονται με συνεχείς εναλλαγές που δίνουν τροφή για σκέψη, για το σήμερα.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2015, επιμελήθηκε ο Ιστορικός Φωτογραφίας και συλλέκτης, Χάρης Γιακουμής. Περιλαμβάνει δε, εκτός της δικής του συλλογής, επιλεγμένες φωτογραφίες των συλλεκτών Πιερ Ντε Ζιγκόρτ, Θόδωρου Θεοδώρου, Μιχάλη Τσάγκαρη, Νίκου Βατόπουλου καθώς και του ζεύγους Παύλου και Μπελίντας Φυρού.
Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί και το σχετικό βιβλίο:
«Μεταμορφώσεις των Αθηνών, φωτογραφικό οδοιπορικό, από τον 19ο στον 20ό αιώνα», Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι (176 σελίδες, 250 φωτογραφίες).
Αφήνω το Μουσείο και τον ιδρυτή του με την κρυφή ευχή να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μιμητές…
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981, Στάση Μετρό: Θησείο
ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτ.: Κλειστά, Τρ.-Παρ.: 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ.: 11:00-19:00
http://www.herakleidon-art.gr/el/index.cfm